Wilt u PGB aanvragen voor uw kind? Lees hier de voorwaarden

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Voor het aanvragen van deze hulp heeft u twee keuzes: zorg in natura of een PGB. Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder, in dit geval de gemeente, hoe u de zorg krijgt en waar u recht op heeft. Bij een PGB (Persoons Gebonden Budget) bepaalt u zelf uw zorgverlener. Het PGB moet u nu dus aanvragen bij de gemeente. De SVB betaalt de zorgverlener uiteindelijk uit.

Waar wordt het PGB bij jeugdhulp voor gebruikt?

Het PGB kan voor uiteenlopende bedoelingen gebruikt worden. Zo kan het gebruikt worden voor aanpassingen aan de woning of om hulpmiddelen mee aan te schaffen. Daarnaast kan het PGB ook een bijdrage leveren aan het sociale leven van uw kind. Kinderen vinden vaak steun bij elkaar en kunnen zich met de bijdrage van het PGB aansluiten bij verschillende groepen. Dit verschilt van groepen met recreatieve activiteiten tot praatgroepen.

Welke voorwaarden zitten aan het aanvragen van het PGB?

Helaas zijn de regels sinds 2015 strenger geworden en komt een groot deel van de kinderen die voorheen wel PGB ontving niet meer in aanmerking voor het persoonsgebonden budget. De voorwaarden die gelden bij een PGB verschillen per gemeente. De gemeente mag bijvoorbeeld zelf de voorwaarden van het verlenen van jeugdhulp door iemand uit het sociale netwerk bepalen. Daarnaast gelden er drie standaard voorwaarden bij het aanvragen van een PGB. Ook hier heeft de gemeente invloed op. Het kan dus weer per gemeente verschillen hoe de voorwaarden beoordeeld worden. De volgende drie voorwaarden zijn van toepassing:

  • De gemeente beoordeelt welke kwaliteit de hulpmiddelen en diensten die u voor uw kind inkoopt heeft.
  • U moet een duidelijke motivatie hebben waarom uw kind recht heeft op een PGB en zorg in natura geen goede optie is. Dan pas gaat de gemeente kijken of een PGB passend is.
  • Zoals net al vermeld, gelden er regels voor het gebruiken van het PGB voor de ondersteuning door het sociale netwerk. Dit verschilt echter per gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *