Speelgoed voor kinderen met autisme

Kinderen met autisme zijn vaak in ander soort speelgoed geïnteresseerd dan hun leeftijdsgenoten. Kies daarom het speelgoed zorgvuldig uit als je een kind hebt met autisme. Vaak laten kinderen met autisme speelgoed links liggen. Dat zal veelal gebeuren bij speelgoed dat ze niet zelf hebben uitgekozen. Neem het kind daarom altijd mee bij het uitzoeken van speelgoed en probeer hem of haar geen richting in te duwen. Je hoeft niet te streng te kijken of het speelgoed wel bedoeld is voor oudere kinderen. Koppen heeft een groot assortiment speelgoed dat ook uitermate geschikt is voor kinderen met autisme.

Tips voor het kopen van speelgoed:

1. Kinderen die een kampen met een stoornis in het autistisch spectrum zullen wellicht anders spelen dan andere kinderen. Kijk daarom goed naar het gedrag van het kind. Vind het alleen stukjes van bepaald speelgoed leuk? Trekken bepaalde kleuren of vormen het kind aan? Vind het geluidjes en beweging leuk of merk je dat het kind bijvoorbeeld hout of plastic leuker vindt?
2. Kijk naar het kind zonder speelgoed. Beweegt hij vaak met zijn handen of maakt het veel geluidjes? Dan is speelgoed met geluid misschien wel een goed idee.
3. Wat zijn dingen waar je kind moeite mee heeft? Is dat bijvoorbeeld de fijne motoriek, koop dan speelgoed wat de fijne motoriek prikkelt.
4. De zintuigen zijn enorm belangrijk bij kinderen met autisme. Zoek speelgoed uit dat de zintuigen extra prikkelt. Denk aan een schommel of trampoline, speelgoed dat de hand/oogcombinatie stimuleert, een step of stelten (evenwicht).
5. Soms hoef je niet eens ver te zoeken naar speelgoed dat je kind met autisme leuk vindt. Ook autistische kinderen vinden het vaak erg leuk om met blokken te spelen of een bal. Interactie is ook belangrijk om de sociale vaardigheden te oefenen. Een bordspel is daarom altijd wel een goede keuze.
6. Kinderen met autisme vinden een zintuigendoos meestal heel erg leuk. Het is een doos waarin je allerlei verschillende materialen en structuren stopt. Denk aan macaroni, rijst, linzen en stenen bijvoorbeeld.
7. De zintuigen én emoties worden heftig geprikkeld door een muziekinstrument. Laat je kind een instrument uitkiezen en laat hem lekker uitleven op bijvoorbeeld de drum, fluit of piano.

Televisie en computer

Het is geen slecht idee om een beperking op het gebruik van televisie, computer, spelcomputer of/en iPad te leggen. Alle kinderen hebben hier baat bij, maar voor kinderen met autisme is het extra belangrijk om voldoende interactie te hebben met andere mensen, de motoriek te oefenen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Speelgoed kan hier aan bijdragen, maar ook samen met de hond wandelen in het bos of koken zijn goede bezigheden. Wees wel duidelijk en maak schema’s, zodat het kind weet waar hij aan toe is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *