Toelatingscriteria cluster 1

Als u het vermoeden heeft dat uw kind een visuele beperking heeft kunt u uw kind inschrijven bij Visio of Bartiméus. Vervolgens zal de Commissie van onderzoek aan de hand van de toelatingscriteria cluster 1 bepalen of uw kind recht heeft op aanvullend onderwijs.

Toelatingscriteria cluster 1: directe plaatsing

Toelating vind direct plaats wanneer:

  • De gezichtsscherpte minder dan 0,3 is;
  • Het gezichtsveld minder dan 30 graden is;
  • Het leesvisus (gezichtsscherpte op korte afstand) minder dan 0,25 is;
  • Als er sprake is van hemianopsie (blindheid aan de rechter- of linkerkant door hersenbeschadiging).

Toelatingscriteria cluster 1: indirecte plaatsing

Er is extra onderzoek nodig voor de toelating wanneer:

  • De gezichtsscherpte tussen de 0,3 en 0,5 is en er sprake is van stoornissen in de lagere of hogere visuele functies en als de compensatiemogelijkheden ontbreken. Toelating zal plaatsvinden wanneer de visuele beperkingen samenhangen met de visuele stoornissen, de visuele beperking leidt tot participatieproblemen en er geen andere verklaringen zijn voor deze participatieproblemen.
  • De gezichtsscherpte tussen de 0,3 en 0,5 is en als er sprake is van een progressieve aandoening. Toelating zal plaatsvinden als wordt voorzien dat er participatieproblemen zullen ontstaan in de toekomst.
  • De gezichtsscherpte 0,5 is en er sprake is van stoornissen in de lagere of hogere visuele functies. Daarnaast moeten er indicaties zijn die aanwijzen dat de visuele beperking invloed heeft op het dagelijks leven waardoor onderzoek nodig is. Toelating zal plaatsvinden wanneer de visuele beperkingen in verband staan met de visuele stoornissen, de visuele beperking leidt tot participatieproblemen en wanneer er geen andere verklaringen zijn voor deze participatieproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *